Tarih Ansiklopedisi

Milli Mücadele yanlısı yayın organları

  Favorilerden Çıkar   Favorilere Ekle

* İrade-i Milliye Gazetesi : (Sivas- 1919) Kurtuluş hareketinin ilk yayın organı.

* Küçük Mecmua Dergisi : (1922-1923) Ziya Gökalp'ın çıkardığı Edebiyat ve Siyaset dergisi

* Hakimiyet-i Milliye Gazetesi : (Ankara-1920) İrade-i Milliye gazetesinin devamı kabul edilen Milli mücadelenin yayım organı

* Ulus Gazetesi : Hakimiyeti Milliye gazetesinin bir devamı olarak kurulmuş olan gazetedir.

* Hadisat Gazetesi : (1918-1919) Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin çıkardığı ve Ermeni meselesine değinen milli mücadele yanlısı gazetedir.

* Albayrak Gazetesi : (1918-1919) Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin çıkardığı ve Ermeni meselesine değinen milli mücadele yanlısı gazetedir.

* Tanin Gazetesi : (İstanbul- 1918) İttihat ve Terakki partisinin fikirlerini savunan ve halifeliği savunan milli mücadele yanlısı bir gazetedir.

* Tasvir-i Efkar Gazetesi : (İstanbul) (1913-1925) Mustafa Kemal’in Milli Mücadele sırasındaki bir resmini ve biyografisini ilk defa yayınlayan milli mücadele yanlısı gazetedir.

* Aydınlık Gazetesi ; (İstanbul- Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Partisi’nin yayın organıdır. Nazım Hikmet ve Şevket Süreyya'nın yazılar yazdığı gazete, 1925'te Bakanlar Kurulunun kararıyla kapatılmıştır.

* Sebil-ür Reşat Gazetesi : Ümmetçilik fikrini savunan ve Mehmet Akif Ersoy'un yazılarının olduğu milli mücadele yanlısı gazetedir. * Yenigün Gazetesi : (İstanbul) (1918-1923)

* Açıksöz Gazetesi (Kastamonu-1919) : İstiklal marşını yayımlayan ilk gazetedir.

* Ceride-i Resmiye Gazetesi : (İstanbul- 1920) TBMM’nin yarı resmi yayın organı ve TBMM'nin yaptığı atamaları, genelgeleri ve yasakları yayınlayan gazete.

* İstikbal Gazetesi : (Trabzon-1918), Pontus Rumlarına karşı Trabzonda kurulmuş olan milli mücadele yanlısı gazetedir.

* Ahali Gazetesi : (Samsun) (1919-1924), İtilaf Devletlerinin işgallerine tepki olarak kurulmuş milli mücadele yanlısı gazetedir.

* Amal-ı Milliye Gazetesi (Maraş- 1920)

* Ahenk Gazetesi : (İzmir-1919 )

* Işık Gazetesi : (Giresun-1918), Pontus Rumlarına karşı Giresunda kurulmuş olan milli mücadele yanlısı gazetedir.

* İkdam Gazetesi : (İstanbul-1920) Milli mücadeleyi destekleyen bir gazetedir. Ankara’ya muhabir gönderen ilk gazetedir.

* Anadolu Ajansı : (Ankara-1920) Türk Kurtuluş Savaşı hakkındaki haberleri duyurmak amacıyla Mustafa Kemal ve arkadaşları tarafından kuruldu.

* Minber Gazetesi : (İstanbul- 1918) Mustafa Kemal ve Ali Fethi Okyar'ın çabalarıyla açılan gazetedir.


Yorumlar

  Yorum Ekle