Tarih Ansiklopedisi

Osmanlı Duraklama Devri İlkler ve Enler

  Favorilerden Çıkar   Favorilere Ekle

·       1606'da imzalanan Zitvatorok Antlaşmasıyla Avusturya ile yapılan Haçova Meydan Savaşı sonlandırılmıştır. Zitvatorok Antlaşması ile Osmanlı Devleti'nin Avusturya Arşidüklüğü üzerinde protokol ve hukuksal alanda kurduğu üstünlük sona ermiştir. Bu antlaşmayla Osmanlı ve Avusturya Devletleri ve devlet adamları protokolde ve hukukta denk saymışlardır. (I. Ahmet Dönemi)

·         1611'de Safevilerle Nasuh Paşa Antlaşması imzalanmıştır. (I. Ahmet Dönemi)

·         1618'de Safevilerle Serav Antlaşması imzalanmıştır. (II. Osman Dönemi)

·         1621'de Lehistan ile Hotin Antlaşması imzalanmıştır. II. Osman,  Hotin seferinde Yeniçeri askerlerinin isteksizliğini görmüş ve Yeniçeri Ocağı'nı kaldırmak istemiştir. Bunu duyan Yeniçeriler isyan ederek II. Osman'ı yani Genç Osman'ı tahttan indirilmiş ve öldürmüşlerdir. Yeniçeriler tarafından tahttan indirilerek ve öldürülen ilk Osmanlı padişahı Genç Osman'dır.

·         1639'da Safevilerle Kasr-ı Şirin Antlaşması imzalanmış ve bugünkü Türkiye-İran sınırının büyük bir kısmı belirlenmiştir. (IV. Murat Dönemi)

·         1656'da Yeniçerilerin isyanı sonrasında birçok saray görevlisi Çınar ağacına asılmıştır. Tarihte bu gelişmeye Çınar Vakası ya da Vakayı Vakvakiye adı verilmiştir.

·         1664'te Avusturya ile imzalanan Vasvar Antlaşması ile Osmanlılar son kez savaş tazminatı almışlardır. (IV. Murat dönemi)

·         1669'da uzun süren kuşatma sonrasında Girit Adası Osmanlı Devleti'nin hakimiyeti altına girmiştir. (IV. Mehmet Dönemi)

·         1672'de Bucaş Antlaşmasını imzalamış bu antlaşma ile Osmanlı Devleti batıdaki en geniş sınırlarına ulaşmıştır. (IV.Mehmet Dönemi)

·         1681'de imzalanan Bahçesaray Antlaşması, Osmanlılar ile Rus çarlığı arasında imzalanan ilk antlaşma'dır. (IV.Mehmet Dönemi)

·         1683'te Viyana ikinci kez kuşatılmış fakat başarısızlıkla sonuçlanmıştır. (IV. Mehmet) II. Viyana Kuşatması sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Avrupa'da Kutsal İttifak kurulmuş ve Osmanlılar ile Kutsal ittifak devletleri arasında 16 yıl sürecek bir savaş başlamıştır.

·         1699'da Kutsal ittifak devletleriyle imzalanan Karlofça Antlaşması'nda Osmanlı Devleti ilk kez büyük çapta toprak kaybı yaşamış ve Osmanlı Devleti gerileme dönemine girmiştir. (II. Mustafa Dönemi)

·         Bağdat Fatihi olarak bilinen Osmanlı Padişahı IV. Murat'tır.

·         I. Ahmet devrinde 11 yıl sadrazamlık yapan Kuyucu Murat Paşa, Celali isyanlarını baskı ve şiddet yoluyla bastırmıştır.(1603-1617)

·         İlk kez bir Şeyhülislam idam ettiren Osmanlı Padişahı IV. Murat'tır.

·         İstanbul'da içki ve tütün kullanımını yasaklayan padişah IV. Murat'tır

·         Koçi Bey Osmanlı Devleti'ndeki aksaklıkları ve çözüm önerilerini Risaleler şeklinde IV. Murat'a sunmuştur

·         Tarhuncu Ahmet Paşa tarafından ilk kez Maliye alanında denk bütçe oluşturulmuş ve devlet harcamalarında kısıtlamaya gidilmiştir (4 Mehmet dönemi)


Yorumlar

  Yorum Ekle